Van hijskranen tot caféstoelen of potjes vitaminen. Inboedels van failliete bedrijven worden meestal verkocht door online veilinghuizen.
Het recordaantal faillissementen in 2013 (10 procent meer dan het jaar ervoor) bleef bij BVA Auctions niet onopgemerkt. Ze veilden vooral veel winkelvoorraden, zegt commercieel directeur Rob Meijer.
De afgelopen 2 jaar zagen ze ook veel boedels van bouwbedrijven voorbij komen. Voor dit jaar verwacht Meijer ook nog veel faillissementen. “Het duurt nog wel even voordat het bijvoorbeeld weer goed gaat in de bouw.”
De online veilinghuizen krijgen van een curator, die een faillissement afhandelt, opdracht om een inboedel te veilen. “De inboedel wordt opgedeeld in zo klein mogelijke stukken. Dat brengt het meest op. Iedereen kan op internet meedingen. Dat is transparant en eerlijk.” De opbrengst gaat naar de curator, die daar de schuldeisers van betaalt. Het veilinghuis houdt een percentage.
Maar ook in economisch goede tijden kan een online veilinghuis goede zaken doen. “Ongeveer de helft van onze omzet komt van failliete boedels, de ander helft van vrijwillige opdrachtgevers”, zegt Meijer. “En als de economie goed draait, is er minder aanbod en liggen de prijzen dus hoger.”
Frank Oosterbeek van online veilinghuis DaanAuctions heeft niet direct gevoeld dat er vorig jaar zo veel bedrijven failliet gingen (ruim 12.000). "De vraag is of er ook meer activa te verkopen waren. Soms is het een 'leeg' faillissement, dan is er niets te verkopen.''
DaanAuctions groeit ieder jaar, zegt Oosterbeek. Niet alleen door het aantal faillissementen, maar ook omdat er meer online wordt geveild. Hij zag de afgelopen tijd een toename van het aantal boedels van failliete bouw- en horecabedrijven. "En nu krijgen we meer garages en autobedrijven.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl